Wijn en Wijsheid

6. Wijnbar Buskens, De Magie van de Loire & Daan Akkermans

Marcel Arentz & Marek Geist Season 1 Episode 6

In deze aflevering van Wijn en Wijsheid schuiven we aan bij Daan Akkermans, de bedrijfsleider van Wijnbar Buskens in Nijmegen. De zaak werd onlangs verkozen tot Wijnbar van het Jaar, en dat is niet voor niets. Daan vertelt over zijn weg van Amsterdamse horeca naar de Nijmeegse wijnscene, over hoe Buskens ontstond, en over de gedeelde passie met chef Jeroen Vesters waarmee hij deze plek tot leven bracht.

We praten over de balans tussen wijn en spijs, het ondernemerschap achter een wijnbar die voelt als een restaurant en toch z’n eigen identiteit heeft, en over het belang van oprechte gastvrijheid. Daan laat zien dat wijn toegankelijk én spannend kan zijn, zolang het verhaal klopt.

Dan duiken we samen de Loire in. Daan legt uit waarom dit wijngebied hem zo fascineert en welke wijnen hij het liefst schenkt. We proeven vier heel verschillende flessen: van ziltige Muscadet tot een gelaagde, rijpe Chinon uit 2005. Onderweg hebben we het over klimaatverandering, bodemsoorten, klassieke combinaties met geitenkaas en waarom Sancerre ooit vooral bekend stond om z’n rode wijn.

Deze aflevering is er voor iedereen die benieuwd is naar het verhaal achter een succesvolle wijnbar én meer wil leren over de veelzijdigheid van de Loire.

Witte wijnen
• Domaine Bretaudeau Granite 2022 Clos des Perrières (Muscadet)
• Didier Pabiot Cuvée Aubaine 2019 (Pouilly Fumé)
• François Cotat La Grande Côte 2020 (Sancerre)
• Terra Vita Vinum Cuvée Grand Vau 2022 (Anjou Blanc)
• Terra Vita Vinum Bigottière 2020 (Savennières)
• Marc Brédif Vouvray Sec 2012 (Chenin Blanc)

Rode wijnen
• Vincent Pinard Sancerre Rouge Vendanges Entières 2022
• Charles Joguet Clos de la Dioterie Chinon 2005

📢 Blijf op de hoogte en volg ons via:
Instagram: @wijn_en_wijsheid
TikTok: @wijn.en.wijsheid
Mail: info@wijnenwijsheid.nl

Wil je ons (nog) beter leren kennen kijk dan op insta @MarcelArentz en @geist.op.wijn


Santé en tot de volgende slok 🍷

People on this episode